Christos Kontostathakos

Σύντομη περιγραφή των σπουδών του:

Επικοινωνία:

Χρήστος Κοντοσταθάκος
Διπλ. Αρχιτέκτων-μηχανικός Ε.Μ.Π.
25ης Μαρτίου 99 & Ορφέως 1-21100 Ναύπλιο
Τ. 2752028182
M. 6977002068
E. ckont99@gmail.com

Christos Kontostathakos
Ο Χρήστος Κοντοσταθάκος γεννήθηκε το 1974. Αποφοίτησε από το τμήμα Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου της Αθήνας (NTUA) το 2000. Η διπλωματική του εργασία βραβεύτηκε με έπαινο από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Τα τελευταία χρόνια των σπουδών του συνεργάστηκε με την Επίκουρο Καθηγήτρια του Ε.Μ.Π. κα Μαρία Καφρίτσα. Από το 2002 ίδρυσε το δικό του γραφείο στο Ναύπλιο όπου ζει και εργάζεται.

Παρουσίαση των έργων του:

Διαμορφωση Καφεκοπτειου

Σε ένα μικρό και αδιάφορο αρχιτεκτονικά χώρο 35 τετρ. μέτρων με όψη προς το δρόμο πλάτους μόλις 3,50 μέτρων έπρεπε να συνδυαστούν δύο καταστήματα, ένα καφεκοπτείο και ένα παρασκευής και πώλησης καφέ.

Έγινε προσπάθεια να συνυπάρξουν οι δύο χρήσεις, να προβάλλονται ισότιμα προς το δρόμο και τελικά η μία όχι μόνο να μην εξουδετερώνει την άλλη αλλά να την τονίζει και συμπληρώνει. Με προσεγμένη επιλογή υλικών και φωτισμού δόθηκε ένα ιδιαίτερο ύφος στον χώρο που εμπνέει και για τις δύο χρήσεις και προσελκύει πελάτες κάθε ηλικίας που ικανοποιούνται ταυτόχρονα από τον ίδιο χώρο!

Κατοικια και χωροσ εργασιασ στο Ναυπλιο

Σε ένα οικόπεδο μόλις 184 τετρ. μέτρων έπρεπε να σχεδιαστεί μία κατοικία για πενταμελή οικογένεια, ένα γραφείο, μία αίθουσα χορού, κλειστός χώρος στάθμευσης για δύο αυτοκίνητα με ταυτόχρονη απαίτηση για κατά το δυνατόν μεγαλύτερο υπαίθριο χώρο ο οποίος στην τελική του μορφή έφτασε τα 100 τετρ. μέτρα!!

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν (μπετόν, πέτρα, ξύλο) αφέθηκαν στη φυσική τους μορφή τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό του κτηρίου δημιουργώντας ένα σύνολο που εναρμονίζεται με την κυρίαρχη εικόνα του Παλαμηδίου που συνυπάρχει με το κτήριο.

Ιδιαίτερη μέριμνα έχει δοθεί στον ενεργειακό σχεδιασμό του κτηρίου με ένα πρωτόγνωρο συνδυασμό διπλής πέτρινης τοιχοποιϊας και θερμομόνωσης πάχους 12εκ αλλά και στα υπόλοιπα ενεργητικά συστήματα που σε συνδυασμό με τον παθητικό ενεργειακό σχεδιασμό έχουν αποδώσει ήδη στον πρώτο χρόνο ζωής του κτηρίου εξαιρετικά χαμηλές ενεργειακές καταναλώσεις και μέγιστο επίπεδο άνεσης χειμώνα-καλοκαίρι ακόμα και χωρίς χρήση κλιματισμού.

Αποκατασταση κατοικιασ στο Λυγουριο

Μία εγκαταλελειμμένη κατοικία και ένας οικίσκος πρατηρίου καυσίμων συνενώθηκαν για να λειτουργήσουν ενιαία ως εποχική κατοικία με προοπτική μόνιμης χρήσης στο μέλλον.

Δημιουργήθηκε ένας ενιαίος χώρος κουζίνα-καθιστικό-τραπεζαρία γύρω από τον οποίο διατάσσονται δωμάτια φιλοξενίας με W.C. Με τη χρήση έντονων και ξεχωριστών χρωμάτων κάθε χώρος αποκτά διαφορετικό και ιδιαίτερο χαρακτήρα. Εφαρμόζονται ευρηματικές λύσεις για να ικανοποιηθούν οι απαιτούμενες χρήσεις στους πολύ μικρούς υπάρχοντες χώρους χωρίς αυτό να γίνεται κατανοητό ή δυσάρεστο ακόμα και όταν η κατοικία χρησιμοποιείται από 10 και παραπάνω άτομα.

Δημιουργικο γραφειο στην Τριπολη

Ένα δημιουργικό γραφείο θέλει να εγκατασταθεί στο χώρο ενός διαμερίσματος στο κέντρο της πόλης. Το υπάρχον διαμέρισμα 75 τετρ. μέτρων είναι νέα και αδιάφορη κατασκευή που πρέπει να μετατραπεί σε χώρο έμπνευσης που θα αντανακλά τη δυναμική και δημιουργικότητα του γραφείου.

Τολμηρές καμπύλες μορφές που κινούνται και στις τρεις διαστάσεις του χώρου δημιουργούν μία εντυπωσιακή αλλά και φιλική εικόνα ενός χώρου που απευθύνεται σε τεράστια γκάμα πελατών και πρέπει να προκαλέσει θετική εντύπωση σε όλους έχοντας όμως το δικό του ισχυρό χαρακτήρα όπως και η επιχείρηση που στεγάζει.

Κατοικια στην Τριπολη 1 (υπό κατασκευή)

Η κατοικία πρόκειται να στεγάσει την οικογένεια ενός γραφίστα, προσωπικό χώρο εργασίας και ξενώνα. Βασική επιθυμία ήταν μία εξωστρεφής κατοικία με ανοικτούς χώρους αλλά και ιδιωτικότητα όπου ήταν επιθυμητό.

Η επιλογή διαφορετικής γωνίας για την κατοικία από τους χώρους εργασίας και φιλοξενίας βοηθά στη διαμόρφωση διακριτής εισόδου και δίνει λειτουργικές λύσεις διαχωρισμού και συνλειτουργίας ανάλογα με τις ανάγκες. Ένας διώροφος χώρος στην είσοδο με εντυπωσιακό φωτισμό από ψηλά κάνει εύκολη την «ανάγνωση» του χώρου τον οποίο και οργανώνει για να κάνει ομορφότερη την καθημερινή ζωή των χρηστών του.

Κατοικια στην Τριπολη 2 (υπό κατασκευή)

Η κατοικία πρόκειται να στεγάσει μία τετραμελή οικογένεια , ένα εργαστήριο κατασκευών και ξενώνα. Η αγάπη των ιδιοκτητών για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Αρκαδίας έπρεπε να συνυπάρξει με τις σύγχρονες πολλαπλές ανάγκες σε ένα ολοκαίνουριο και αναπτυσσόμενο τμήμα της πόλης.

Βασικές μορφές της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής –στέγες, θόλοι, καμάρες, λιακωτά – χρησιμοποιηθήκαν όχι ως μιμητισμός αλλά όπου ήταν λειτουργικά απαραίτητες και αισθητικά αποδεκτές. Χωροθέτηση λειτουργιών και διαμόρφωση των ανοιγμάτων βάση του προσανατολισμού και των αναγκών φωτισμού, ηλιασμού, προστασίας και θερμικής άνεσης είναι ο βαθύτερος σύνδεσμος της κατοικίας με το ουσιαστικό πνεύμα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής όπου οι μορφές προκύπτουν από συνδυασμό αναγκών και όχι από αυτάρεσκες σχεδιαστικές χειρονομίες.

Εργαστηριο Ζαχαροπλαστικησ (υπό κατασκευή)

Πρόκειται για την κεντρική μονάδα παραγωγής μεγάλης αλυσίδας ζαχαροπλαστείων. Το συγκρότημα περιλαμβάνει το εργαστήριο-χώρο παραγωγής, αποθήκες, χώρους προσωπικού, χώρους γραφείων-διοίκησης και πρατήριο λιανικής πώλησης.

Η επίλυση του λειτουργικού διαγράμματος με τις πολύ αυστηρές απαιτήσεις που θα κάλυπταν τα απαραίτητα για τη λειτουργία ενός τέτοιου χώρου πιστοποιητικά υγιεινής (ΗΑΑCP) σε ένα περιορισμένο για τις ανάγκες που προέκυπταν χώρο ήταν μία πρόκληση που απαντήθηκε με επιτυχία. Το οργανόγραμμα λειτουργεί άψογα για τις ανάγκες τις σύγχρονης επιχείρησης σε ένα κτήριο που με έξυπνες σχεδιαστικές λύσεις και κατασκευαστικές επιλογές δεν επιβάρυνε τον προβλεπόμενο προϋπολογισμό κατασκευής.

Συγκροτημα τεσσαρων κατοικιων

Οι κατοικίες με 100 τετρ. μέτρα σε δύο επίπεδα και υπόγειο χώρο στάθμευσης και αποθήκης έπρεπε με οικονομική κατασκευή να καλύψουν λειτουργικά τις ανάγκες μόνιμης στέγασης τετραμελών οικογενειών αλλά και αισθητικά την εικόνα ενός σύγχρονου και άνετου σπιτιού.

Μέσα στον περιορισμένο χώρο τόσο της κατοικίας όσο και του οικοπέδου με απλές στην τελική εικόνα, οικονομικές στην κατασκευή και ευρηματικές στο σχεδιασμό λύσεις εξυπηρετούνται όλες οι ανάγκες με τόσο ικανοποιητικό τρόπο που όπως ομολογούν οι χρήστες «έχουν την αίσθηση ότι ζουν σε μία κατοικία τουλάχιστον 130 τετρ. Μέτρων».

Διαμορφωση περιβαλλοντοσ χωρου κατοικιασ στο Λυγουριο Αργολιδασ

Ένα χρόνο μετά τη διαμόρφωση της κατοικίας εσωτερικά ξεκίνησε η διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου ο οποίος ήταν απολύτως έρημος μετά από τουλάχιστον 25 χρόνια εγκατάλειψης. Βασική επιθυμία των ιδιοκτητών ήταν ο χώρος να αποκτήσει γρήγορα «ζωή» και να δίνει την αίσθηση οικειότητας σαν να χρησιμοποιούνταν για χρόνια.

Επιλέγηκαν υλικά όπως ξύλο, μπετόν, βιομηχανικό δάπεδο, καλαμωτές και έγχρωμοι τσιμεντόλιθοι που αφέθηκαν στη φυσική τους μορφή. Αυτά τα υλικά έχουν την ιδιότητα να παλιώνουν όμορφα και μέσα σε λίγους μήνες ζωής να δείχνουν μία ωριμότητα που αντανακλά το ίδιο και στο χαρακτήρα του χώρου. Με αυτά διαμορφώθηκαν και οργανώθηκαν κυκλοφορίες, γωνιές στάσης και ξεκούρασης, προστατευμένοι από βροχή ήλιο και αδιάκριτα βλέμματα χώροι ποικίλων χρήσεων. Την τελική εικόνα συμπληρώνει και ολοκληρώνει η προσεκτική επιλογή της θέσης και του είδους της φύτευσης ή οποία μέσα σε ένα μόλις χρόνο έχει μετατρέψει το χώρο σε ένα μικρό παράδεισο που κανείς δεν μπορεί να υποπτευθεί ότι μέχρι πριν από λίγο δεν υπήρχε καν !!

Κατοικια με χωρο εργασιασ στην προνοια Ναυπλιου (υπό κατασκευή)

Σε ένα εξαιρετικό οικόπεδο με πολύ μεγάλη κλίση αλλά και εξαιρετική θέα προς όλο το Ναύπλιο, τον αργολικό κόλπο και τα γύρω βουνά έπρεπε να στεγαστεί μία πολυμελής οικογένεια και ο χώρος εργασίας του ιδιοκτήτη με δυνατότητα ανεξάρτητης εισόδου.

Οι χώροι σχεδιάστηκαν και προσαρμόστηκαν στο έντονο ανάγλυφο του εδάφους έτσι ώστε κανείς να μην «αφαιρεί» από τον άλλο τη δυνατότητα θέας και ηλιασμού και ταυτόχρονα να προσφέρουν άνετους τρόπους ενδοεπικοινωνίας μεταξύ τους. Ένας ισχυρός πέτρινος τοίχος με μικρά επιλεγμένα ανοίγματα «αγκαλιάζει» και προστατεύει τα δωμάτια από τον πίσω δρόμο ενώ την ίδια στιγμή τολμηρά ανοίγματα προσεκτικά τοποθετημένα με βάση την προοπτική αποκαλύπτουν την θέα προς τα μπροστά χωρίς να παραβιάζεται η ιδιωτικότητα του χώρου.

Σουϊτεσ «Κυβελη» στο Ναυπλιο

Δύο γειτονικές διατηρητέες κατοικίες στο Παλαιό Ναύπλιο αποκαταστάθηκαν για να επαναχρησιμοποιηθούν με πολύ μεράκι και αγάπη από τον νέο ιδιοκτήτη τους ως ενοικιαζόμενα δωμάτια υψηλών απαιτήσεων.

Ειδικές τεχνικές επεμβάσεων και στερέωσης του κελύφους έδωσαν την απαραίτητη σιγουριά για την συνέχιση της ζωής των κτηρίων ενώ ο προσεκτικός επανασχεδιασμός του εσωτερικού δημιούργησε χώρους για τη νέα χρήση και τις ανάγκες της με την αίσθηση που εκπέμπουν διαχρονικά χώροι της παλιάς πόλης του Ναυπλίου. Η πολύ προσεχτική επιλογή κλασσικών και διαχρονικών υλικών και οι τολμηροί μα αρμονικοί συνδυασμοί χρωμάτων ολοκληρώνουν τη διαδικασία παραγωγής της τελικής μορφής που δικαιώνεται από τις γνώμες των επισκεπτών της εδώ και κάποια χρόνια.

Ξενοδοχειο-Boutique Hotel “ONIRA” στο τολο Αργολιδασ

Ένα παλιό ξενοδοχείο που βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο του Τολού χωρίζεται ιδιοκτησιακά σε δύο νέες κάθετες ιδιοκτησίες. Ο ιδιοκτήτης της μίας ζητάει ανακαίνιση που θα εκσυγχρονίσει το ξενοδοχείο και θα το βοηθήσει να διαχωριστεί τόσο σαν εικόνα από το υπόλοιπο κτήριο όσο και σαν ποιότητα των προσφερόμενων χώρων και υπηρεσιών.

Στο νέο, πολύ μικρότερο πλέον χώρο, πρέπει να χωρέσουν οι απαραίτητες υπηρεσίες υποδοχή - αίθουσα πρωινού - καταλύματα έτσι ώστε να δίνουν την αίσθηση ενός σύγχρονου, ανετότερου και πληρέστερου ξενοδοχειακού συγκροτήματος. Με μία σειρά ευρηματικών σχεδιαστικών λύσεων η υποδοχή-reception και η αίθουσα πρωινού με το bar συνδυάστηκαν με τη λογική open-space στον ίδιο χώρο κερδίζοντας σε αίσθηση άνεσης και ευρύτητας έχοντας όμως τη δυνατότητα να λειτουργούν ανεξάρτητα όπως και επιβάλλεται. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη διαμόρφωση της όψης όπου με επιλογή πρωτότυπων υλικών όπως η σκουριασμένη λαμαρίνα δόθηκαν απαραίτητες κατασκευαστικές λύσεις που οδήγησαν στοχευμένα στην τελική εικόνα που διαχωρίζει με την πρώτη ματιά το κτήριο από τα υπόλοιπα του δρόμου και προϊδεάζει θετικά για τις αλλαγές και στο εσωτερικό του.